SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ

http://hersey.hareketforum.net/ HERSEY
 
AnasayfaanaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En son konular
» SİTEMİZ DEĞİŞMİŞTİR!!!
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Haz. 15, 2009 9:47 pm tarafından The_undertaker

» sevdalı68 hasanı nasıl bılırsınız??????
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:50 pm tarafından ATMACA

» FORUM İSTEK VE ÖNERİ
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:48 pm tarafından ATMACA

» GAMZE & KIVILCIM YÜREKLİM
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:46 pm tarafından ATMACA

» TRABZON KOLBASTISI
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:43 pm tarafından ATMACA

» KORKUNÇ RESİMLER..
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:39 pm tarafından ATMACA

» KJIUIUIUIUI
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:38 pm tarafından ATMACA

» İHBAR VE ŞİKAYET
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:36 pm tarafından ATMACA

» Vlad Tepeş [Kazıklı Voyvoda] "Drakula" (?-?)
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:34 pm tarafından ATMACA


 

 Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Throne of Rats
Moderator
Moderator



Mesaj Sayısı : 31
Nerden : Tokat
Rep :
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) Right_bar_bleue

Teşekkür :
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) Right_bar_bleue

Ruh Hali : Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) Zehirl10
Tuttuğu Takım : Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) 1447
Konuya Puan Ver : <div class="js-kit-rating" view="score"path="" title="" permalink=""></div><script src="http://js-kit.com/ratings.js"></script>
Kayıt tarihi : 01/09/08

Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) Empty
MesajKonu: Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27)   Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27) EmptySalı Eyl. 02, 2008 7:49 am

Etrüks kralını kovarak yönetimi el geçiren, kendilerine Patricii(babalar) denen Latin aristokratları, Etrüks karallık kurumuna duydukları düşmanlıktan dolayı, krallık düzenini yıkıp, cumhuriyeti kurmuşlar. Batı dillerinde cumhuriyet anlamına gelen “republic” Latince’de “halk için” anlamına gelen “Res publica”den gelmektedir.Res publica zamanla, toplumun tek kişi tarafından değil meclislerce yönetilmesi anlamını kazanmıştır. Bir yönetime cumhuriyet denilmesi için meclislerin halk meclisi olması zorunlu değildir. Gerçekten, Roma Cumhuriyeti de “aristokratik bir cumhuriyer”tir. Nüfusunun %10’nu oluşturan patriciler iyi örgütlenmiş büyük toprak sahipleri sınıfıydı ve tam vatandaşlık haklarına sahiptiler. Nüfusunun %90’nı oluşturan sınırlı vatandaşlık hakları tanıdıkları plebler üzerinde aristokratik bir cumhuriyet yönetimi kurmuşlardı.
Plebler sınıfı da yoksul ve zengin plebler olarak ikiye ayrılır. Zengin plebler bir kentsoylular sınıfını oluştururken, pleblerin yoksullaşan kesimi Rıma proletaryasını oluşturacaktık. Latince’de “proles” çocuk demektir. Vatandaşları zenginliklerine göre ordunun birliklerine almak ve öteki vatandaş haklarıyla ve görevleriyle ilgili düzenlemeleri yapmak amacıyla, Roma vatandaşları çeşitli server sınıflarına ayrılırlarken, ploterya adı, vatandaşların çocuklarından başka servertleri olmayan yoksul kesimini belirtmek için kullanılmıştı.
Roma toplumunun cumhuriyet dönemindeki bu sınıfları dışında ileride imparatorluk döneminde, plenblerin orduya süvari olarak atlarıyla katılan üst tabakalılardan oluşan bir “atlılar” sınıfı ortaya çıkacaktır. Zenginleşen plebler patricileri zorlayarak siyasal haklarını genişletip memur olmaya başlayınca, patrici üyeleriyle evlenmelerini önleyen yasaları da kaldırtmışlardır. Böylece patrici üyeleriyle zengin pleblerin karışmalarından doğan bu sınıfa, iyiler anlmına gelen “optimates” denecektir. Buna karşılık zengin olmayan halk sınıfına “populares” denmeye başlanacaktır. Daha önceleri patriciler ile plebler arasında olan sınıf ve iktidar kavgaları, cumhuriyetin sonlarına doğru ve imparatorluk döneminde optimates ve populares sınıfları arasında sürecektir.
Roma’da cumhuriyet döneminin tarihi, dışta Roma’nın gelişmesinin, içte sınıf kavgalarının tarihi olmuştur. Roma kent devleti güçlenirken, Romalılar Sicilya’da ve Kartaca’da kölelerin ya da serflerin çalıştırıldıkları büyük topraklarda kapitalist yöntemlerle, pazara dönük, karlı tarımsal üretmin yapıldığına tanık oldular. Roma toprak ağaları, “latifundia” denen çiftliklerde yapılan bu yönetim biçimini benimsediler. Bu, bir yandan sınıf çatışmalarına yol açarken, öte yandan Roma’yı geniş toprakları olan bir kara imparatorluğu durumuna getirme yolunda sonuçlar doğurdu. Roma, Atina’dan çok daha büyük çapta köle emeğine dayanan bir toplumdu.
İç gelişmeler alanında Roma plebleri, patrici sınıfyla savaşımlarında adım adım ilerleyerek, Roma’nın yönetiminde gittikçe daha fazla söz sahibi olabilmeyi başardılar. Önce patricilerin “Senato”suna karşlık kendi “Pleb Meclsini” kurdular. Patricilerdenn istedikleri hakları alamayınca “öyleyse kendi başınızın çaresine bakın” diyerek, Roma’dan ayrılıp başka bir yerde kendi topluluklarını kurmak üzere yürüyüşe geçince, borçlarını bağışlatıp, köle durumuna düşmüş üyelerinin özgürlüklerini geri verdirip “tribün” denen memular ile Roma yönetimine katılma haklarını elde ettiler. İ.Ö 450 yılında “On iki Levha Yasası”nı, aristokratik sözlü hukukunun yerine geörmeyi başardılar. İ.Ö. 447’de Pleb meclisini bir halk meclisi durumana getirerek, Senato gibi yasa çıkarma yetkisine sahib bir meclise kavuştılar. İ.Ö. 445’te ise, pleblerle patrici sınıfından olanların evlenmlerini yasaklayan yasayı kaldırttılar. İ.Ö. 421’de, daha önce yalnızca patrici üyelerine açık olan Roma yüksek memurlukları pleblere açıldı. İ.Ö. 326’da borç köleliği kaldırıldı. İ.Ö. 287’de plebler bir kez daha kendi devletlerini kurmak üzere Roma’dan ayrıldıklarında, çaresiz kalan patriciler, pleb halk meclisini Senatoya eşit bir yasama gücüne sahip olmasını kabul ettiler.
İçte sınıf çatışmaları bu yönde gelişirken, dışta Roma’nın hızla genişlendiğini görüyoruz. Roma ilk gelişmelerini tuz ticareti yolu üzerinde bulunuşuna borçludur. Tuz ticaretine zamanla zeytinyağı ve şaağ ticareti eklenmiş, bu yolla zeytin ve üzüm tarımına geçilmiştir. Latifundilarda köleler çalıştırarak pazara yönelik bir tarım gerçekleştirilmiştir. Bu gelişmeler patricilerin topraklarını genişletme yolunda bir politika izlemelerine neden olmuştur.
İ.Ö. 493’de Roma’nın otuz Latin kent ile kurduğu “Latin Birliği” giderek Roma’nın bunlar ve bunlara eklenen kentler üzerine dayattığı bir egemenliğe dönüşür. İ.Ö.448’de Roma Akdeniz ticaretine girerek, genişlemesine hem karadan hem denizden sürdürme olanağı bulmuştur.
Roma kentince yönetilen Latin Birliği’ni yönetime katılma hakkı olmayan kentleri, kendilerine de Roma vatandaşlık haklarının tanınması isteği ile İ.Ö.340’ta ayaklandılar.Bu ayaklanma bastırıldı; ama dene de bunların halklarına Roma vatandaşlık hakları tanındı. Ancak Roma, kentler arası ticareti elinden kaçırmamak için, bu kentlerin birbirleri ile olan ticareti yasakladı.İ.Ö.272’den sonra Roma, Güney İtalya daki Yunan kent devletlerini ele geçirdi. İ.Ö.264’te Akdeniz ticareti ve gemenliği yolunda Kartaca ile savaştı. İ.Ö.210’da Kartaca’yı kesin olarak yenince Akdeniz’i ele geçirdi. İ.Ö.168’de Makedonya’yı İ.Ö.146’da Yunanistan’ı topraklarına kattı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Roma'da Cumhuriyet Dönemi (M.Ö.509-27)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ :: Kültür - Sanat - Tarih - Biyografi - Şiir :: Tarih-
Buraya geçin: