SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ

http://hersey.hareketforum.net/ HERSEY
 
AnasayfaanaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En son konular
» SİTEMİZ DEĞİŞMİŞTİR!!!
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Haz. 15, 2009 9:47 pm tarafından The_undertaker

» sevdalı68 hasanı nasıl bılırsınız??????
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:50 pm tarafından ATMACA

» FORUM İSTEK VE ÖNERİ
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:48 pm tarafından ATMACA

» GAMZE & KIVILCIM YÜREKLİM
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:46 pm tarafından ATMACA

» TRABZON KOLBASTISI
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:43 pm tarafından ATMACA

» KORKUNÇ RESİMLER..
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:39 pm tarafından ATMACA

» KJIUIUIUIUI
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:38 pm tarafından ATMACA

» İHBAR VE ŞİKAYET
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:36 pm tarafından ATMACA

» Vlad Tepeş [Kazıklı Voyvoda] "Drakula" (?-?)
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:34 pm tarafından ATMACA


 

 Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Throne of Rats
Moderator
Moderator



Mesaj Sayısı : 31
Nerden : Tokat
Rep :
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) Right_bar_bleue

Teşekkür :
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) Right_bar_bleue

Ruh Hali : Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) Zehirl10
Tuttuğu Takım : Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) 1447
Konuya Puan Ver : <div class="js-kit-rating" view="score"path="" title="" permalink=""></div><script src="http://js-kit.com/ratings.js"></script>
Kayıt tarihi : 01/09/08

Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) Empty
MesajKonu: Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476)   Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476) EmptySalı Eyl. 02, 2008 7:53 am

MÖ III. yüzyılın sonlarına doğru, Yunan uygarlığı Roma’da yayılmaya başladı. Romalılar bu uygarlığa büyük bir saygı ve hayranlık duydu. Bu nedenle, Makedonya Kralı V. Philippos ( MÖ 238 – 179 ) Yunan kentlerini ve Anadolu’yu tehdit edip de, bu kentler Roma’dan yardım isteyince, bu isteğe olumlu yanıt veren Romalılar, Makedonyalılar’la dört yıl çarpıştılar. Sonuçta Doğu Akdeniz Roma’nın hakimiyetine girdi; MÖ 146’da Makedonya ve Yunanistan da birer Roma eyaleti oldu. Böylece tüm Akdeniz Roma’nın egemenliği altına girdi. Bu zaferler sonucu Roma güçlendi ve zenginleşti. Mal ve köle ticareti gelişti. Senatörler ve öbür yöneticiler çabuk zengin olmanın yollarını ararken, bazı eyalet yöneticilerinin de vergi toplarken zora başvurmaları halkın tepkisini çekiyordu. Kişisel hırslar ve açgözlülük, cumhuriyetin ilk yıllarındaki yurtseverliğin ve özverililiğin yerine geçmişti.
MÖ II. yüzyılın sonlarına doğru yönetici sınıfın davranışlarını eleştiren Tiberius ve Gaius Gracchus adlarında iki kardeş, halkın daha fazla hak sahibi olması için mücadele etmeye başladılar. MÖ 133’te soyluların el koyduğu kamu topraklarını yoksul halka dağıtmak için bir yasa tasarısı hazırladılar. Romalılar’ı uyandırmak için canları pahasına mücadele eden bu kardeşlerin ikisi de acımasızca öldürüldü. Ama çabaları boşuna olmamış, Romalılar’da haksızlıkların ortadan kalkması için siyasal bir reform gerektiği inancı yerleşmiştir.
Bu sıralarda Roma ordusunda köklü bir değişiklik oldu. Ücretli askerler, yurttaş askerlerin yerini almaya başladı. Yurttaş askerler tümüyle ülkelerine bağlı oldukları halde, yeni profesyonel askerler, komutanları her kim ise ona bağlanıyordu. Bu durum Roma’nın siyasal yaşamını büyük ölçüde etkiledi. O tarihten sonra başarılı generaller ordularının desteğiyle üstün bir güç ve yetki sahibi olmaya başladı.
Gaius Marius’un askerlerin desteğiyle nasıl yükseldiği buna örnektir. Doğuştan “pleb” olan Marius, kendine sadık ordusunun desteğiyle konsül olmuştu. İlk kez MÖ 105’te Kuzey Afrika’da Numidya’nın kralı olan Iugurtha’yı yenerek ünlenen Marius, daha sonra İtaly’nın kuzeyini tehdit eden Germen kabilelerini de üst üste iki kez yenmeyi başarmıştı. Bundan sonra patricilerin generali Sulla ile güçlerini birleştirerek Roma ile savaşan komşu halkları yenilgiye uğrattı. Sulla, Yunanistan’ı ve doğuyu tehdit eden Mithridates’le savaşmak için Roma’dan ayrıldı.
“Mithras” Güneş tanrısının adıydı.Mithridates ise “Güneş tanrısının soyundan” anlamına geliyordu. Karadeniz’in doğusunda bir krallık olan Pontos tahtına geçen VI. Mithridates kanlı bir egemenlik kurarak dünyaya korku salmış, annesini hapse attırdıktan başka, kardeşini de öldürtmüştü. Üç ayrı zamanda Roma’ya savaş açan Mithridates, sonunda Romalı general Pompeius’a yenildi. Sulla doğuda Mithridates’le savaşırken, Marius Roma’da yönetime el koydu. Sulla seferden döndüğünde Marius ölmüştü, ama Sulla öcünü Marius’un yandaşlarından ve halktan aldı. Sonsuz yetkilerle MS 82’de kendini diktatör seçtirdi. Sulla’dan sonra Roma’da yasadışı olaylar ve siyasetçilerin entrikaları hız kazandı. MÖ 73’te Spartaküs adında bir gladyatör kölelerden oluşturduğu ordusuyla Roma’ya baş kaldırdı. Çok sayıda Roma lejyonunu yenilgiye uğrattıktan sonra MÖ 71’de yenildi ve öldürüldü.
MÖ I. yüzyılın ortaları Julius Caesar ile Pompeius arasındaki rekabetle geçti. Her ikisi de yetenekli ve değerli önderlerdi. Bir süre, zengin bir soyu olan Marcus Crassus’u da aralarına alarak “birinci Triumvirlik” denen üçlü yönetim denemesinde bulundular. Crassus , MÖ 53’te öldükten sonra Pompeius Caesar’ın Galya’daki askeri başarılarını eskisinden daha fazla kıskanmaya başladı. Caesar’ın geri çağırılması için hükümeti etkiledi. Caesar, bu buyruğa uyarak geri dönecek olursa, ordusunu terketmek zorunda kalacağının bilincindeydi. Bu yüzden MÖ 49’da ordusunun başında yola çıktı. Kendi bölgesi olan Galya Cisalpina ile geri kalan İtalyan toprakları arasında sınır oluşturan Rubicon Irmağı’nı geçtikten sonra, dönüşü olmayan bi noktaya geldi. Roma’da güçlü bir destek sağlayamayacağını anlayan Pompeius Yunanistan’a kaçtı.
Gücünü kanıtlamak için savaşmayı sürdüren Caesar, MÖ 45’te Roma’ya döndü ve ömür boyu başkanlığa seçildi. Ne var ki, bazı senatörler Roma’nın özgürlüğü açısından Caesar’ın planlarını sakıncalı buluyordu. Caesar çok geçmeden, bir senato toplantısından sonra hançerlenerek öldürüldü. ( MÖ 44 ).
Bundan sonra iktidar Marcus Antonius’a geçti. Ne var ki Caesar’ın evlat edinmiş olduğu genç Octavius Roma’ya dönünce, aralarında çatışma çıktı. Octavius senato tarafından konsüllüğe getirildi. Gaius Julius Caesar Octavianus adıyla Caesar’ın evlat edindiği oğlu olarak tanındı. Bir süre sonra Octavianus ve Antonius uzlaşmaya vararak, Caesar’ın süvari komutanı Marcus Lepidus’un da katılmasıyla “ikinci Triumvirlik”i kurdular. Caesar’a komplo kurarak öldüren Brutus ve Gaius Longinus Cassius’a karşı savaş açarak, onları MÖ 42’de Makedonya’da yendiler. Bundan sonra doğuya giden Antonius, orada karşılaştığı Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya aşık oldu ve arkasından Mısır’a gitti. Octavianus’la yeniden arası açıldı. MÖ 31’de Yunanistan’ın batı kıyılarındaki Aktium Savaşı’nda Octavianus, Antonius’un donanmasını dağıttı ve Roma’nın rakipsiz önderi olarak yönetimi eke geçirdi.
Octavianus MS 14’te ölünceye kadar tam 45 yıl Roma’yı yönetti. MÖ 27’de kendisine, yüce anlamında Augustus sanı verilmişti. Çok büyük bir güce sahip olmasına karşın, Roma’nın eskiden olduğu gibi comhuriyetle yönetildiği izlenimini yaratmaya büyük özen gösterdi. O dönemde krallar mutlak egemenliğe sahipti. Romalılar böyle bir yönetim istemiyordu.
Augustus yönetiminde Roma en parlak dönemini yaşadı. Ticaret çok büyük bir gelişme gösterdi. Roma yasaları imparatorluğun her yerinde uygulanmaktaydı. Güçlü hükümet, lejyonlarca da destekleniyordu. İmparatorluğun egemen olduğu bölgelerdeki yerli halkların haklarına saygı gösteriliyordu. Yüzyıllardan beri sürmekteolan çekişme ve kargaşanın sona ermiş olması Augustus’un başarısıydı. Halk, yasaların güvencesi altında olmanın huzuru içindeydi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Roma'da İmparatorluk Dönemi (M.Ö. 27-M.S. 476)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ :: Kültür - Sanat - Tarih - Biyografi - Şiir :: Tarih-
Buraya geçin: