SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ

http://hersey.hareketforum.net/ HERSEY
 
AnasayfaanaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En son konular
» SİTEMİZ DEĞİŞMİŞTİR!!!
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Haz. 15, 2009 9:47 pm tarafından The_undertaker

» sevdalı68 hasanı nasıl bılırsınız??????
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:50 pm tarafından ATMACA

» FORUM İSTEK VE ÖNERİ
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:48 pm tarafından ATMACA

» GAMZE & KIVILCIM YÜREKLİM
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:46 pm tarafından ATMACA

» TRABZON KOLBASTISI
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:43 pm tarafından ATMACA

» KORKUNÇ RESİMLER..
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:39 pm tarafından ATMACA

» KJIUIUIUIUI
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:38 pm tarafından ATMACA

» İHBAR VE ŞİKAYET
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:36 pm tarafından ATMACA

» Vlad Tepeş [Kazıklı Voyvoda] "Drakula" (?-?)
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptyPtsi Ara. 29, 2008 10:34 pm tarafından ATMACA


 

 Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu (Roma)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Throne of Rats
Moderator
Moderator



Mesaj Sayısı : 31
Nerden : Tokat
Rep :
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) Right_bar_bleue

Teşekkür :
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) Right_bar_bleue

Ruh Hali : Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) Zehirl10
Tuttuğu Takım : Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) 1447
Konuya Puan Ver : <div class="js-kit-rating" view="score"path="" title="" permalink=""></div><script src="http://js-kit.com/ratings.js"></script>
Kayıt tarihi : 01/09/08

Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) Empty
MesajKonu: Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu (Roma)   Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu   (Roma) EmptySalı Eyl. 02, 2008 7:54 am

Augustus ölmeden önce imparatorluğa üvey oğlu Tiberius’u seçmişti. MS 14’te başa geçen Tiberius , yayılmacı bir siyasetten yana değildi. Daha yönetimdeyken Tiberius’tan sonra başa kimin geçeceğine ilişkin tartışma ve kavgalar başlamıştı. Augustus’un kurmuş olduğu güçlü yönetim ağı bir süre ülkenin gerilemesini önledi. Tiberius’tan sonra Caligula 25 yaşında imparator oldu. Babası Germanicus asker olduğu için çocukluğu askerler arasında geçmişti. Halk babasını sevdiği gibi, onu da benimsedi. Caligula başa geçtiği ilk yıllarda iyi bir yönetici izlenimi veriyordu. Ama sekiz ay sonra hastalandı, belki de bu hastalığın etkisiyle, daha sonraki yıllarda dengesiz davranışlarda bulunmaya başladı. Roma’nın en tanınmış ailelerin yok etti. Cumhuriyet döneminin törelerine karşı duyduğu tepkiyi göstermek için sevdiği atını önce rahip, sonra da konsül ilan etti. Bir gladyatör gibi dövüştü, akrabalarının çoğunu öldürdü. Acımasızlığı dillere destan oldu. Dört yıl süren kanlı bir saltanattan sonra, koruma görevlilerinden biri tarafından öldürüldü.
Caligula’nın ardından , MS 41-54 arasında hüküm süren Claudius yetkin bir yöneticiydi. Roma yurttaşlığını genişleterek, yabancı topluluklara da yurttaşlık hakkı verdi. Özgürlüğünü kazanmış Yunanlı köleleri önemli devlet görevlerine getirdi. Bu onların güçlenmesine yol atı. Üçüncü karısı Valeria Massalina entrikaları yakışıksız davranışlarıyla ün saldı. MS 48’de idam edildi. Claudius’un dördüncü karısı olan Agrippina, önceki kocasından olan oğlu Neron’u evlat edinmesi için Claudius’a baskı yaptı. Oysa Claudius’un Britannicus adında bir oğlu vardı. MS 43’te Romalılar Claudius’un komutasında İngiltere’yi işgal ederek, adanın doğusunu Roma İmparatorluğu’na kattılar. Caligula’nın ve Claudius’un dönemlerinde eyalet yöneticilerinin yetkin ve güçlü olmaları sayesinde imparatorluk gelişmesini sürdürdü. MS 54’te Agrippina Claudius’u zehirleri, böylece yerine oğlu Neron tahta geçti. İlk beş yık sorunsuz geçti; ne var ki, sonraki yıllar benzeri görülmemiş bir dehşet yaşandı. Neron annesini ve karısını öldürttükten başka, zamanın önde gelen yöneticilerini de birer birer ortadan kaldırdı.
Neron atletizm, tiyatro ve şiir yarışmaları da düzenletti. Hükümdarlığının 10. yılında Roma’da büyük bir yangın çıktı. Neron bunun ilk Hristiyanlar’ın suçu olduğunu ileri sürdü ve onlara eziyet etti. Kentin yeniden yapılması için büyük paralar harcadı.
Roma İmparatorluğu’nun tarihine bakacak olursak çöküşün Neron zamanında başlamış olduğunu görürüz. Vergi yükü altında ezilen insanlar sıkı ve düzenli çalışamaz olmuştu. Ordu siyasete karışıyor, hükümet ordunun istemlerine çoğu zaman boyun eğiyordu. Neron’un savurganlığı imparatorluğun birçok yerinde ayaklanmalara yol açmıştı. Sonunda orduyu da karşısında bulan Neron intihar etti.
Çok geçmeden lejyonlar arasında kıran kırana bir iç savaş başladı. Bu kargaşanın sonunda Vespasianus adında bir general Flavius hanedanını kurdu. Ağır vergilerle ülkenin mali durumunu düzeltti. MS 69-79 arasında hüküm süren Vespasianus ve ondan sonra gelen Titus ve Domitianus adlı imparatorlar büyük ölçüde ordunun gücüne dayandılar. Askeri düzenlemelerle sınırları koruyabildiler. MS 79’da, Titus döneminde patlayan Vezüv Yanardağı bir Roma kenti olan Pompei’yi lavlar ve küller altında bıraktı. Bu zamandan kalan kalıntılar , Roma kentindeki yaşam hakkında önemli bilgilere sahip olaya yaramıştır.
Domitianus 81’de imparator oldu. İmparatorluğunun son üç yılında Romalılar insanlıkla bağdaşmayan korkunç bir terör yaşadılar. Domitianus 96’da öldürüldü. Ondan sonra tahta geçen Nerve yalnız iki yıl yaşadı. Traianus ve yeğeni Hadrianus düzeni yeniden kurmakiçin çok çaba gösterdiler. MS 98’de başa geçen Traianus imparatorluğun sınırlarını genişletti. Akıllı ve ölçülü yönetimi, halkın yeniden devlete güven duymasını sağladı. Hadrianus, ülkeye çoktan özlenen barış ve bolluğu geri getirmekte başarılı oldu. 117’de imparator olan Hadrianus, Roma topraklarını baştan başa denetleyerek, zayıf gördüğü yerleri surlarla güçlendirdi. 122’de İngiltere’ye kadar gitti. Adanın kuzeydoğusunda İskoç saldırılarına karşın kendi adıyla anılan Hadrianus Duvarı’nı yaptırdı. Onun başarısı sayesinde bir sonraki imparator Antoninus Pius sanatsal etkinliklere zaman ayırabildi.138-161 arasında Pius yönetiminde imparatorluk çok gelişti.
Marcus Aurelius’un öğrenmeye hevesli, zeki ve akıllı bir genç olması Pius’un ilgisini çekti. Lucius Commodus adında başkabir gençle birlikte onu evlat edindi. Amacı tahtını bu gençlere bırakmaktı. MS 161’de ikisi birden tahta geçti. Lucius 169’da öldü ve Marcus Aurelius tahtta tek başına kaldı.
Nerva ile başlayan Marcus Aurelius’a kadar süren dönem, Roma tarihinin varlık ve barış içinde yaşadığı yıllar oldu. Amaimparatorluğun bazı yörelerinde çıkan isyanlar bu dönemin sona ermekte olduğunu gösteriyordu. Marcus Aurelius imparatorluğun doğu sınırını güvence altına aldıktan sonra kuzeydeki barbar kabileleri de bir dizi savaşla eski yerlerine sürdü. Depremler ve su baskınları Roma’nın büüykbir bölümününyıkılmasına, tahıl depolarının zarar görmesine neden oldu. Bu da kenti kıtlığa sürükledi. Doğudan gelen veba da hızla yayğınlaştı. Tüm bunlara karşın, Marcus Aurelius vergileri olabildiğince düşük tutmaya çalıştı ve mahkemelerin iyi işletilmesini sağlayarak sorumlu bir yönetici olduğunu gösterdi. İmparatorluğun gücünü tehtit ettiğini düşündüğü Hristiyanları’a karşı baskıcı bir siyaset izledi.
Marcus Aurelius “Ta eis Eauton” ( Kendime Düşünceler ) adlı kitabında bilgelik, doğruluk, dürenç ve ölçülülük olarak belirlediği dört temel erdemden söz eder. MS 180’de Marcus Aurelius’un ölümünden sonra imparatorluk 100 yıl kadar “barbar” denen kavimlerin saldırısı altında kaldı. Barbar sözcüğü, Eski Yunanlılar tarafından, Romalılar da içinde olmak üzere, kendilerinden olmayan herkes için kullanılırdı. Eski Yunanlılar tüm yabancıların yabanıl ve uygarlıktan yoksun olduğuna inanırlardı. Romalılar ise aynı sözcüğü Roma topraklarına saldıran, Got, Frank, Vandal ve Germen kavimleri için kullandılar. Roma İmparatorluğu denetlenmesi çok zor olan bir büyüklükteydi. En görkemli çağında sınırları:
•Kuzeyde İngiltere’den güneyde Afrika çöllerine
•Batıda Atlas Okyanusu’ndan doğuda Mezopotamya topraklarına kadar uzanıyordu.
Bugün hâlâ izlerine rastlanan Roma yoları, insanların güvenlik içinde imparatorluğun bir ucundan diğerine gidip gelmelerini sağlardı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Augustus'tan Sonra İmparatorluğun Durumu (Roma)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SİTEMİZ DEĞİSMİSTİR YENİ SİTEMİZ :: Kültür - Sanat - Tarih - Biyografi - Şiir :: Tarih-
Buraya geçin: